NaslovnicaPasmine PasaAireski Ovčar (Portuguese Sheepdog) (Cão da Serra de Aires)

Aireski Ovčar (Portuguese Sheepdog) (Cão da Serra de Aires)

Aireski Ovčar (Cão da Serra de Aires) (Portugese Sheepdoog) portugalski ovčarski pas je pasmina srednje veličine, duge dlake i izvorno uzgojen u Portugalu. Aireski ovčar je veoma odan i pametan ovčarski pas koji pokazuje veliku radost u poslu koji mu je prvobitno namjenjen, mada se odlično snašao i kao kućni ljubimac te je veoma prijatan pas, snažno vezan uz svoju obitelj, koji naravno iziskuje barem nekoliko dužih dnevnih šetnji.

Pasmina je veoma staložena i pristupa nepoznatim osobama i drugim psima bez straha, mada se kao njegova odlika može zamjetiti da veoma dobro percipira na eventualnu opasnost.
Kao mladi pas pokazuje visoku radnu inteligenciju, te se svaki vlasnik Aireskog Ovčara (Cão da Serra de Aires) (Portugese Sheepdoog) može ponositi njegovom brzinom učenja i prilagodbom na sve uvjete koje donosi urbana sredina.

Dlaka mu je glatka i lagano valovita, karakteristični su duga brada, brkovi i obrve koje ne pokrivaju oči, nego padaju sa strane. Njega dlake je za tako dugodlakog psa, možemo slobodno kazati minimalna, jedno malo jače četkanje jednom tjedno i Aireski ovčar zasja u svom punom sjaju.
Boje kod pasmine su crna, siva i smeđa.

S odgojem treba početi u najranijoj mladosti jer u suprotnom počnu pokazivati tvrdoglavost jer su jednostavno bili prepušteni sebi samima. Kao štencima treba im pružiti temeljnu socijalizaciju i puno ljubavi.

Prema obitelji se ponašaju zaštitnički, na djecu paze kao što bi pazili i na ovce tj. ne ispuštaju ih iz vida i veoma ih pažljivo čuvaju.
Pasmina je dobila ime po području na samom jugu Portugala, gdje je prvensveno uzgajan kao čuvar ovčjih stada. Od samog početka pasmina je pobudila veoma veliko zanimanje zbog svojih nadasve pozitivnih osobina.

Danas se veoma mnogo uzgajivača bavi njihovim uzgojem tako da im je osigurana budućnost, na taj način su osim u svojoj domovini Portugalu postali omiljeni diljem Europe, a polako osvajaju i svijet.

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read