NaslovnicaPasmine PasaArdenski govedar (Ardennes cattle dog) (Bouvier des Ardennes)

Ardenski govedar (Ardennes cattle dog) (Bouvier des Ardennes)

Ardenski govedar (Ardennes cattle dog) (Bouvier des Ardennes) je od pamtivjeka pasmina koja je u Belgijskom Ardessesu služila za čuvanje goveda, taj „posao“ je zaslužio zbog svoje sposobnosti čuvanja i upravljanja stadima goveda.

Klima u njegovom matičnom području je surova, teren je nepristupačan i zato je u prošlosti stekao ogromne simpatije zbog svoje prilagodbe takvim uvjetima življenja. Iako je prvenstveno bio govedarski pas, nije mu bilo strano niti čuvati ovce, svinje pa čak i konje.

Bili su korišteni i kao psi u lovu za praćenje jelena i divljih svinja, a pokazali su se i kao izvanredna pratnja krivolovcima, što je bila jedna od zloupotreba ovog radišnog psa.
To je pas srednje veličine, koji ne daje dojam elegantnog psa, već pravog robusnog psa. Veoma je kompaktan, mišićav pas, kuštrave dlake i snažne glave.

Modernizacijom života u ardenskim Alpama došlo je do smanjenje broja stada krava i ostale stoke što je izravno utjecalo na smanjenje broja ove iznimne radne pasmine.

Igrom slučaja 1985. godine kinolozi su otkrili nekoliko preostalih ardenskih govedara, u većoj mjeri tipičnih predstavnika svoje pasmine. Prije cca 20-ak godina, nekoliko uzgajivača krenulo je s uzgojem primjeraka sličnim standardnom izgledu ardenskih govedarskih pasa.

Zanimljivo je da je od prvih početaka „obnavljanja“ pasmine koja se vršila u može se kazati velikoj tajinosti, pa sve dok za pasminu nisu saznali službeni predstavnici Kinološkog Saveza Belgije prošlo je punih 6 godina.

Diskrecija za pohvalu, a toj diskreciji i upornosti možemo zahvaliti što je Ardenski govedarski pas očuvan i sačuvan.
Treba napomenuti da je to pas koji je veoma razigran, okretan, znatiželjan, društven i veoma prilagodljiv pas.

Pas koji neće ustuknuti pred opasnošću, već će vjerno braniti osobe, stoku i imovinu koja mu je povjerena na čuvanje.
Jednostavno predivan pas!

Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read