NaslovnicaPasmine PasaAustralski terijer (Australian Terrier)

Australski terijer (Australian Terrier)

Australski terijer (Australian Terrier) Čvrst je, drag pas niskih nogu i duge dlake. Na glavi ima svijetlo obojen čuperak, a oko vrata bujan okovratnik koji ga štiti od ozljeda. Glava je duga, čeoni dio lubanje je jednak nosnom koji je snažan. Oči su tamne, pogled drzak.

Šiljaste uši nošene su uspravno i ne smiju biti prekrivene dugom dlakom. Tijelo je nisko i stoga se čini da su leđa duga. Kupiran rep uglavnom nosi na gore. Lagane, ali ne i tanke noge, prekrivene su nešto dužim dlakama, na šapama ne smije biti dugih dlaka.

Prekriven je ravnom, približno 5 cm dugom dlakom. Poddlaka je meka. Boja: plavo crna ili srebrno crna sa crveno smeđim oznakama na glavi i udovima. Visina – 25 cm, težina – 5 kg.

Kada su u 19. stoljeću Škotlanđani naseljavali Australiju, uzimali su sa sobom Skye, škotske i Dinmontove terijere. Križali su ih među¬sobno i nastali su australski terijeri koje od milja zovu aussie. U lovištu tjeraju glodavce i ubijaju zmije, a koriste ih i u lovu na kuniće.

Australski lovci, naime, tvrde da su korisni kao jamari i kao pastirski psi. Već 60 godina imaju svoju uzgojnu knjigu. U Evropi su poznati kao prijazni i privrženi psi, iako ih nema mnogo. To je šteta, jer je australski terijer oprezan pas koji ne cvili, prilično jednostavno ga je čistiti, dobro se osjeća i u manjim stanovima. Potrebno mu je puno kretanja. Nije pas koji bi veći dio svog života htio proživjeti u naručju, jer bi tada izgubio svoju robusnost.

Veže se samo uz jednog čovjeka. Trimati ga moramo svakih 6 do 8 tjedana. Kupamo ga neutralnim šamponima. Dočeka visoku starost.

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read