NaslovnicaPasmine PasaAmerički stafordski terijer (American Staffordshire Terrier)

Američki stafordski terijer (American Staffordshire Terrier)

Američki stafordski terijer je snažan, mišićav pas skladne građe, okretan i elegantan. Tijelo mu je kvadratično. Dlaka je kratka i sjajna, javlja se u brojnim varijacijama boja od krem do crne. Glava je čvrsta sa snažnom njuškom i potpuno škarastim zubalom. Uši mogu biti kupirane, ili ukoliko to nisu, prirodnog oblika ružinog uha. Oči su tamne i okrugle, duboko usađene u lubanju.

Poželjne su tamnije oči. Nos je jasno crn, duljina njuške mora biti uvijek u srazmjeru sa glavom. Vrat je masivan, lagano povijen, bez naborane kože, srednje dug. Rep je u usporedbi sa veličinom nisko usađen i završava šiljkom. Visina mu je između 43 i 50 cm.

Nastao je u XIX. stoljeću, kao rezultat križanja buldoga i teri­jera, te svoje postojanje i dana­šnji oblik treba, osim buldogu, zahvaliti i kratkodlakom foxterijeru, bijelom engleskom terijeru i mančesterskom terijeru. U toj oš­troj selekciji nastao je snažan pas, neosjetljiv na bol, s čeličnom voljom da slomi protivnika ­ukoliko je namjera bila korištenje u borbama i to ne samo s psima već i bikovima, jazavcima, med­vjedima i si. Tek zabranom borbi pasa ova je plemenita pasmina dobila priliku da pokaže svoj pravi karakter. To je jedan umiljat obiteljski pas, dobar čuvar, lju­bitelj djece izuzetno dobro pri­lagođen za život u stanu. On je izrazito bistar i inteligentan pas, odlikuju ga neobična svestranost, udružena s velikom voljom za učenje i velika radna sposobnost.

On je svojoj obitelji budan za­štitnik s prirođenom sposobno­šću razlikovanja dobrih i loših namjera ljudi, što ga izdvaja u odnosu na ostale pasmine.

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read