NaslovnicaDivlje ŽivotinjeVjeverice, prekrasni mali razigrani vragolani

Vjeverice, prekrasni mali razigrani vragolani

Jesu li doista vjeverice, prekrasni mali razigrani vragolani, sudeći po fotografijama koje je snimio Vadim Trunov, ove vjeverice koje su snimljene su očiti dokaz vragolaste razigranosti ovih predivnih glodavaca.

U Europi žive dvije vrste vjeverica, autohtona crvena vjeverica i uvezene sive vjeverice, koja je iz svoje pradomovine Sjeverne Amerike prije pedesetak godina puštena u Italiji te se veoma brzo prilagodila i naselila skoro cijeli stari kontinent, išle su dotle da su svojom prilagodljivošću u nekom dijelovima u potpunosti istisnule autohtonu europsku crvenu vjevericu, naravno nije siva vjeverica to činila nekim agresivnim radnjama, nego je jednostavno počela jesti hranu koja je omiljena kod crvenih vjeverica, a to su lješnjaci, siva vjeverica u svojoj pradomovini Sjevernoj Americi jela je hranu koje je bilo više, a to su žirevi, koje crvene vjeverice ne vole jesti jer im ne čine dobro probavi, naravno nije siva vjeverica kriva zbog toga, nego ljudi, kao i uvijek.

Vjeverice su doista prelijepi glodavci, možemo ih vidjeti po parkovima, šumama, pa čak i lijepo uređenim vrtovima. Ima pojedinaca koji vjeverice smatraju štetočinama, jer ih u svom neznanju povezuju s drugim, njima manje simpatičnim glodavcima, poput štakora ili miševa…  ljudska glupost je neuništiva, a kako kažu neki znanstvenici, unatoč inteligenciji koju ljudi posjeduju, ipak će naš eventualni nestanak s lica Zemlje na koncu uzrokovati naša glupost.

Kako god, dok smo još uvijek na ovom divnom planetu, idemo uživati u foto galeriji koju su nam priredile ove divne crvene vjeverice, a koje je ovjekovječio vrhunski fotograf prirode Vadim Trunov.

I naravno, da ne zaboravim, kada idete u šetnju prirodom, ponesite što više lješnjaka i oraha, te ih ostavite na mjestima na kojima ih vjeverice mogu lako uočiti, neće vam biti zahvalne samo vjeverice, već i cijela priroda, a možda uspijete snimiti nešto nalik ovoj razigranoj vragolastoj predstavi!

vjeverica
vjeverica
vjeverice
vjeverica

vjeverica

vjeverica

vjeverica

vjeverice

vjeverice
vjeverice
vjeverice
vjeverice
vjeverice

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read