NaslovnicaPasmine PasaBelgijski oštrodlaki ovčar Laekenois

Belgijski oštrodlaki ovčar Laekenois

Belgijski oštrodlaki ovčar Laekenois je srednje veliki pas karakterno veoma nalik ostalim belgijskim ovčarima, prijatan prema svojoj obitelji, pažljiv prema djeci i uvijek spreman  na igru. Činjenica o zanemarenosti belgijskog oštrodlakog ovčara Laekenois u samoj Belgiji je rezultat atraktivnosti ostala tri belgijska ovčara, mada niti to nije jedini razlog, tako da je belgijski oštrodlaki ovčar Laekenois prisutniji u Nizozemskoj negoli u svojoj domovini Belgiji. Pasmina je ime dobila po kraljev­skom gradu Laeken.

Priče o tome zašto je u samoj Belgiji, belgijski oštrodlaki ovčar Laekenois zanemaren, sežu u prošlost kada su se uzgajivači prepirali oko uzgojne boje same pasmine, u pitanju su bile smeđa, crvena i siva, da bi na kraju kao standard bile prihvaćene crvenkasto smeđa i siva s mrljama boje čađe.

Ipak u današnja vremena belgijski oštrodlaki ovčar Laekenois je počeo dostizati pažnju koju zaslužuje, jer njegove pozitivne osobine su počele prevladavati u odnosu na stare razmirice između uzgajivača belgijskih oštrodlakih ovčara Laekenois.

Pasmina ima trokutaste uši, vrat im je vitak i mišićav, tijelo je snažno i prilagođeno ovčarskim poslovima.
Visina je skoro jednaka dužini tijela psa, pa belgijski oštrodlaki ovčar Laekenois djeluje kvadratično. Rep je srednje dug i jako odlakan. Laekenois ima oštru dlaku koja je raščupana, tvrda i gusta. Dlaka je na cijelom tijelu podjednake dužine cca 6 centimetara, jedino je oko očiju i njuške nešto duža. Pasmina je poznata po svojoj izvanrednoj pokretljivosti i brzini, te se smatra vrhunskim čuvarom, kako obitelji tako i povjerene mu imovine.

Naravno ne možemo izostaviti njegove izvanredne odlike kao kućnog ljubimca, jer u tom segmentu nadmašuje sam sebe i u potpunosti opravdano nosi naziv vjernog i odanog kućnog ljubimca!

 

 

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read