NaslovnicaPasmine PasaBedlingtonski terijer - Bedlington Terrier

Bedlingtonski terijer – Bedlington Terrier

Bedlingtonski terijer – Bedlington Terrier je pas koji izgledom asocira na ovcu ili bolje kazati na janje. Povijest nastanka pasmine potiče od parenja mužjaka pasmine rothbury sa ženkom bedlington, tako smo 20-tih godina 19. stoljeća dobili novu pasminu pasa koja je nazvana bedlingtonski terijer. Njegova domovina je granično područje između Engleske i Škotske.

Pasmina je u početku korištena za lov, terijerska krv je davala dovoljnu upornost u lovu na raznu divljač, bedlingtonskom terijeru nije bio problem suočiti se s jazavcem, lisicom pa čak i s vukom, rudari su ga koristila kao čistača rudnika od štakora, gdje je pokazao svu svoju lovnu umješnost.

Današnji konačni izgled pasmine bedlingtonski terijer dobili smo krajem 19. stoljeća, karakterističan izgled koji podsjeća na ovcu, daje privid veoma krotkog psa, ali svaki vlasnik bedlingtonskog terijera će vam potvrditi upravo suprotno, po srčanosti ovo je pas za kojega se doslovno može kazati da je vuk u janjećoj koži, ne preza niti pred puno krupnijim i snažnijim neprijateljem.

Pas s lakoćom prolazi ispite za službene pse, što dovoljno govori o inteligenciji i poslušnosti pasmine što se kao što je napomenuto na prvi pogled ne bi moglo kazati.

Danas je bedlingtonski terijer vrhunski pas čuvar koji će zadovoljiti svakog vlasnika koji voli puno kretanja i trčanja, bedlingtonski terijer će mu biti vjeran pratioc, koji će upozoriti na svaku stvarnu opasnost, prijatan i vjeran član obitelji koji s dostojanstvom nosi epitet pravog kućnog ljubimca! Zna iskazati prgavost prema drugim psima, a posebnu pozornost treba obratiti na odgoj, te suzbiti njegov nagon za lovom, jer će inače mačke koje mu se nađu u blizini loše proći.

Pasmina dolazi u tri boje, bijeloj, crvenkasto smeđoj i boji pijeska, oči su malene, svijetle i naizgled trokutaste. Uši vise po licu, na krajevima imaju resice svilenkaste dlake. Leđa su mu zaobljena, dlaka je gusta i mekana, a standard propisuje šišanje pasmine na današnji izgled, što vlasnici primjenjuju redovitim trimanjem.

Bedlington nije slab i osjećajan pas već je mišićav, okretan, srdačan i nije grub. Rado trči. Gornji dio glave je uski, pokriven bujnom, svilenom, skoro bijelom čupavom dlakom. Oči su malene, svijetle i naizgled trokutaste. Uši vise po licu, na krajevima imaju resice svilenkaste dlake. Leđa su zaobljena, rep nije kupiran. Dlaka je gusta i mekana. Boja: može biti skoro bijela, crveno smeđa ili pješčana. Visina od 38 do 42 cm, težina – od 7.7 kg do 10.4 kg.

Foto: Diego juillet2009 014” by David Owsiany – http://bedlingtonduberry.free.fr/. Licensed under GFDL via Wikimedia Commons.

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read