NaslovnicaPasmine MačakaAmerički Kurl (ACL/ACS) (American Curl)

Američki Kurl (ACL/ACS) (American Curl)

Američki Kurl Dugodlaki i Kratkodlaki (American Curl) je vrlo neobična i posebna mačka, zbog svojih prema natrag savinutih ušiju.
Praroditeljica te pasmine je mačka imenom Shalamith. Mačka je nađena i usvojena od obitelji Ruga iz Lakewoodu u Kaliforniji 1981 god. Shalamith je vrlo interesantna maca crne boje, poluduge dlake i savinutih ušiju prema natrag. Koncem te godine ona rađa četiri mačića, dva sa ravnim ušima i dva sa savinutim ušima. Za macu se zainteresirala prijateljica obitelji Ruga, koja je i uzgajivač maca, gđa Kiester. Ona uspješno izlaže Shalamit 1983 god. i odlučuje se za uzgoj nove pasmine.

Genetskom analizom ustanovljeno je da se kod te mace radi o spontanoj mutaciji, dominantnog gena koji se prenosi od jednog roditelja. Ustanovljen je program za uzgoj te šarmantne i privlačne mačke. Curl je za sada vrlo rijetka pasmina. Mačke se mogu pariti međusobno, a za sada se još dozvoljava i parenje sa domaćim mačkama, kako bi se dobio veći genski pul i izbjeglo parenje u srodstvu. Gen koji uzrokuje savijanje ušiju nije povezan sa nikakvim patološkim osobinama, kao npr. kod Scottish Folda. Gen se nasljeđuje kao dominantna osobina. Većina mačića iz tih križanja sa domaćim mačkama imati će savijene uši, čak i ako imaju gen za normalne uši.

Curl ima zaista interesantne uši kojih najmanje 1/3 visine od baze, čini čvrsta ravna hrskavica iza koje se onda uška savija prema natrag. Uši su obraštene, a na vrhovima imaju čuperke dlake poput risa. Punu zrelost mačka postiže sa oko tri godine starosti. Očvrščavanje hrskavice i savijanje uši počinje između trećeg i četvrtog dana nakon rođenja i potpuno završava između trećeg i četvrtog mjeseca starosti. Uške Curla moraju se redovno čistiti.
Dlaka joj je svilenkasta i lako se njeguje.

Američki Curl je znatiželjna maca, ujednačene naravi, inteligentna i voli biti uključena u sve događaje. Vrlo je mazna i idealan je partner maloj djeci. Međutim djeci se ne smije dopustiti da mačku vuku za uši ili da ih savijaju prema naprijed. To je vrlo bolno za macu.
Curl ostaje zaigran cijeli svoj život.
Američki Curl priznat je u svim udruženjima FIFe, CFA i TICA a priznat je u svim bojama i uzorcima.

FIF-e STANDARD:

Posebnost američkog kurla sastoji se u njegovim jedinstveno savinutim atraktivnim ušima.
Oni su vrlo uravnoteženi, elegantni i srednje jake mišićne građe. Vrlo su aktivni, ljupki i zainteresirani. Srednje veličine.

GLAVA:

oblik modificirani klin bez plosnatih mjesta, nešto duža nego široka, sa glatkim prijelazima, srednje veličine i u srazmjeru sa tijelom, njuška zaobljena sa nježnim prijelazima bez naglašenog “whisker break“, brada snažna i čini jednu liniju s vrhom nosa i gornjom usnom.
Profil – nos je srednje dužine i ravan, s laganim uzlazom od donjeg ruba oka prema čelu. Gornji dio glave produžuje se prema vratu bez prekida u nježnom zaobljenju.

UŠI:

široke na osnovi, otvorene, savinute nježno prema natrag. Vrhovi su zaobljeni i savitljivi, poželjno je da su obrašteni. Kut pod kojim su savinuti mora iznositi najmanje 90 stupnjeva, ne smije prelaziti više od 180. Čvrsta hrskavica počinje na osnovi uha i mora činiti najmanje 1/3 uha. Srednje su veličine, uspravna, smještena u kutovima (sa strane) gornjeg dijela ( vrha) glave.

OČI:

srednje velike, oblika oraha, pod laganim kutom između baze uha i vrha nosa. Razmak između očiju je jedna širina oka. Boja se podudara sa bojom krzna izuzetak je kod kolorpointa gdje mora biti plava. Jasna je i sjajna.

TIJELO:

srednje veliko, 11 puta dužine od visine ramena, srednje jakih prsiju i slabina. Mišići su srednje jaki, srednjeg tonusa i gipki.

NOGE:

srednje dužine u srazmjeru sa tijelom, gledane sprijeda i straga ravne srednje koštane građe. Šape srednje velike zaobljene.

REP:

gibak, široki na bazi, sužuje se prema vrhu, dužine tijela.

ACL – gusto obrašten poput perjanice.

ACS – iste dužine krzna kao na tijelu.

KRZNO:

poludugo, nježno, svilenkasto, prilegnuto, gipko, sa minimumom podkrzna. Priznate boje su :bijela, crna, plava, čokoladna, lila, boja cimeta, fawn, crvena, krem, kornjačevine, dimaste; srebrene, zlatne, sa uzorcima i kombinacije sa bijelim.

GREŠKE:

sijamski tip, duboki lom na nosu, premalene oči, nisko smještene uši promjena smjera uha, isprekidana linja uha, horizontalno ili vertikalno nabiranje uha, unutarnje nabiranje uha, cjevasto ili zbijeno preveliko tijelo.

ACL – gusto podkrzno veliki ovratnik,gruba ili premekana struktura krzna.

ACS – gusto podkrzno, dobre strukture, gusto i plišasto krzno.

Certifikat isključuje: ekstremno naborane uši kod odraslih, nakazna uha, debela ili okoštana uha i pomanjkanje hrskavičnog dijela uha.
Sude se raspoređeni po bojama u zadanim grupama.

BODOVI:

GLAVA 20

OČI – boja 5

TJELO 25

KRZNO 15

KONDICIJA 5

UŠI 5

Izvor uz odobrenje: www.sfdh.hr

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read