NaslovnicaDomaće ŽivotinjePatke - Anatidae simpatične domaće životinje

Patke – Anatidae simpatične domaće životinje

Patke (Anatidae) Patkarice (Anseriformes)

Istina, patke – anatidae simpatične domaće životinje, su doista ptice koje oduševljavaju svojom simpatičnošću, kako izgledom, ponašanjem tako i glasanjem. Veliku porodicu patkarica (Anseriformes) sačinjavaju i patke (Anatidae). Kada gledamo patku, primijetiti ćemo da je to osnovni lik zubokljunašice. Jedna od najvažnija značajki patke je njen kljun.

Kljun patke je rijetko kada duži od njene glave, redovito ravan, širok, na gornjoj strani plitko sve­den, a sprijeda prelazi u široku pločicu. Rubovi kljuna pokriveni su poprečnim rožnatim pločicama koje pri­staju u donju polovinu kljuna. Rubovi kljuna, osim oštrih bridova, pokriveni su mekanom kožom.

patka anatidae - slika 1

Taj evolucijski uređaj za probiranje hrane upotpunjen je velikim, mesnatim, vrlo osjetljivim i nazubljenim jezikom koji je pokriven osjetnim resicama, pa čitava konstrukcija postaje izvrsnim cjedilom koje omogućuje da se i najmanji zalogaj odvoji od nejestivih tvari što ih okružuju.

Tijelo pataka je snažno, malo izduženo, vrat osrednje dužine ili vrlo dugačak i vitak, glava razmjerno velika, visoka i uska, prsti nogu spojeni su plivajućim kožicama, krila osre­dnje dugačka, prilično šiljasta, a perje uvijek vrlo gusto i čvrsto.

Osim kopnenog predjela uz južni pol, patke se nalaze na svim kontinentima. Članovi ove porodice su doduše različito uobličeni, ali u pravilu jednoliko razvijeni.

Sve patke plivaju isto toliko spretno kao i ustrajno, a većina ih lako roni u veće ili manje dubine. Od osjetila je, uz vid i sluh, vrlo dobro razvijen i opip. Tko je ikada gusku nazvao glupom, nekritički se povodeći za starom krilaticom, taj je nikada nije promatrao. Svaki lovac koji je pokušao nadmudriti divlju gusku, bit će drugog mišljenja. Labudovi, guske, patke i ronci pripadaju u najopreznije ptice koje se brzo prilagođavaju izmjenjenim prilikama i sto­ga su posebno prikladne kao domaće životinje.

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read