NaslovnicaPsiSedam stvari koje vam želi kazati vaš stari pas

Sedam stvari koje vam želi kazati vaš stari pas

Prije nego krenete čitati ostatak teksta, želim vam napomenuti, da je vaš pas, doista vaš pas, ali isto tako trebate znati da ste vi vašem psu, njegov čovjek i to je činjenica koja je dovela do najvećeg prijateljstva na svijetu!

Postoji sedam stvari koje vam zasigurno želi kazati vaš stari pas, a tih sedam stvari je najmanje što možete učiniti za njega kako bi mu posljednje godine života bile što lagodnije i obogaćenije u vašem zajedničkom suživotu!

Imati psa je zasigurno jedna od najljepših stvari koja se može dogoditi čovjeku, najvjerniji prijatelj, bezuvjetna ljubav i sve što ide uz te odlike koje vam može pružiti samo pas, ali ipak sve to nije bez jedne velike “mane”, naime vaš pas stari puno brže negoli je to slučaj s ljudima, iako je s napretkom veterinarske medicine životni vijek psa produžen, on je ipak relativno kratak u odnosu na ljudski.

Psi u većini slučajeve prve znakove starosti počinju pokazivati između 7 i 9 godine starosti, velike pasmine nešto ranije.
Prve znakove koje ćete zasigurno primijetiti su kako se je do tada veoma agilan i spretan pas odjednom usporio, malo se udebljao, a počet ćete uviđati da slabije čuje i slabije vidi, tipični problemi starenja, baš kao i kod ljudi.

Kada bi vaš pas mogao govoriti, kazao bi vam nešto o svom trenutnom stanju, ali pošto pas ne može govoriti i pošto niti njemu nije jasno što se točno događa, vjerojatno bi i sam sebi postavio pitanja, gdje je nestala moja brzina i spretnost, gdje je nestao moj sluh i vid?

U nastavku članka se nalazi 7 veoma bitnih pitanja koje bi vam postavio vaš pas kada bi imao mogućnost ljudskog govora, ali pravim prijateljima nije potrebna takva komunikacija, pravi prijatelji vide i osjete kada onom drugom nešto nije kako treba!
Ipak pravimo se kao da psi znaju postavljati pitanja i pročitajmo ih i učinimo sve da damo adekvatan odgovor na činjenicu da je naš stari prijatelj malo ili malo više ostario!

1. Moj čovječe, ja više ne vidim i ne čujem kao prije!

Ako pomislite da vas je vaš pas počeo ignorirati kada ga pozovete ili ne vidi gdje se nalazi omiljena igračka, to je zasigurno jedan od znakova da je vaš pas počeo stariti, većina vlasnika niti ne primijeti takvo stanje dok gubitak sluha i vida ne postanu snažnije izraženi.

Kako pomoći psu u takvoj situaciji, kod slabljenja sluha, treba još u fazi dok pas dobro čuje, poraditi i na komunikaciji koja će se bazirati na mimici tijela i gestikulacijom s rukama, psi to jako dobro shvaćaju, tako da će to biti jako bitan element u olakšavanju slabijeg sluha. Tu je još jedna stvar koja može olakšati slabljenje sluha, iako im sluh slabi, psi još uvijek jako dobro čuju, zvižduke, pljeskanje s dlanovima, te kucanje, uvedite i ta “pomagala” u komunikaciji s vašim psom!

Što se tiče gubitka vida, ako se držite zacrtanih navika koje su bile dosljedne u dotadašnjom suživotu, vaš pas će se jako dobro snalaziti uz pomoć čula njuha, to je jedino čulo čija je snaga podjednaka onoj koju je imao u mladosti. Ipak upoznajte psa s nekim novitetima koji su uvedeni, a nisu bili prisutni u mlađoj dobi, pas je inteligentna životinja i brzo će shvatiti npr. novi raspored u stanu, ali pokažite razumijevanje za najvjernijeg prijatelja ako pokoji put pogriješi, bez imalo kritike u glasu shvatite njegov problem i olakšajte mu tranziciju.

2. Moj čovječe, osjećam se anksiozno i zabrinuto!

Stariji psi postaju zabrinuti zbog stanja koje im je potpuno novo, traže što veću podršku svog čovjeka, svog najboljeg prijatelja, tako da se ne trebate čuditi što sigurnost osjeća samo u vašem prisustvu, a nervoznim ga čine stvari koje nema pod kontrolom i zato vi morate biti “sedativ” u takvim situacijama, tješenje i hrabrenje u neugodnim situacijama je činjenica koja vašeg starog psa čini sigurnijim. Neki stariji psi, koji su spavali odvojeno od vas, početi će iskazivati želju za spavanjem u vašem krevetu, koliko god vam to bilo strano, ili psu izađite u susret i pustite ga u krevet ili stavite manji ležaj tik uz svoj, pas će tako osjećati znatniju sigurnost, vaša blizina je sada bitnija od bilo čega drugog, vi ste njegova sigurnost u starosti i zato ga nemojte iznevjeriti.

3. Moj čovječe, zašto mi je sada hladnije nego prije?

Kao i svako starije biće, pa tako i vaš pas, nema više cirkulaciju kakvu je imao u mladosti te stoga dolazi do osjećaja hladnoće, to ćete zasigurno primijetiti kada vidite kako vaš stari pas više vremena provodi uz izvore topline, traži mjesto na kojemu je tepih ili neka prostirka koja će ga štiti od hladnog poda dok odmara.

Vaša prijateljska dužnost je omogućiti mu takve uvjete na svim mjestima na kojima primijetite njegovo zadržavanje prilikom odmaranja. Naravno, nije nikakav novitet pseća odjeća, pa mu i na taj način možete pomoći pri održavanju topline tijela, naravno, nemojte u tome pretjerati, jer niti pretopli uvjeti nisu zdravi za vašeg starog prijatelja.

4. Moj čovječe, teško se mičem nakon dužeg ležanja, bole me svi zglobovi?

Artritis i bolovi u zglobovima znaju biti dosta česti problem kod vašeg starog prijatelja, bilo da se radi o nekoj staroj ozljedi, koja sada reagira na godine ili o artritisu koji onemogućava kretanje kao prije, problem postaje ulazak u automobil, penjanje uz stepenice i razne druge prepreke, koje traže dodatno naprezanje zglobova. Kako biste što prije reagirali i bili svjesni mogućnosti nastanka takvog problema, već u ranoj mladosti počnite s dodacima prehrani koji poboljšavaju stanje zglobova, najbitniji sastojci su kondroitin i glukozamin, ima proizvođača hrane koji sastojke stavljaju uravnoteženo u samu hranu, ovakva preventiva, ako ne pomogne u potpunosti, zasigurno će olakšati probleme vezane uz zglobove, naravno za jače bolove izazvane artritisom morate potražiti pomoć veterinara, koji će propisati adekvatnu terapiju, koja će vašem starom prijatelju psu olakšati kretanje.

5. Moj čovječe, jedem isto kao i prije, a sve se više debljam?

Naravno, potpuno isto kao i kod ljudi, potrebe za hranom i navike iz mladosti kod psa traže isti unos hrane, naravno takvo što nije više potrebno, jer i sami ćete uvidjeti da se pas manje kreće, a time i manje troši, tako da je pretilost neizbježna ako ne postavimo kao pravilo nove prehrambene navike koje će biti primjerene starijoj dobi vašeg psa.

Sami proizvođači hrane za pse su se pobrinuli za uravnoteženu prehranu starijih pasa, tako da možete kupiti gotove proizvode koji će količinski odgovarati potrebama i navikama vašeg starog prijatelja, ali će istovremeno biti točno izbalansirane, te će se na taj način izbjeći pretilost koja bi mogla dodatno otežati život starijem psu. Ako sami pripremate hranu za svog psa, onda gledajte da izbacite kaloričnu hranu s menija, te u potpunosti pređete na prehranu primjerenu starijoj dobi vašeg psa.

6. Moj čovječe, počeo sam zaboravljati neka od pravila našeg zajedničkog suživota!

Slabljenje kognitivnih sposobnosti je proces koji doživljavamo kako mi ljudi tako i psi, kod određenog postotka pasa primijetit ćete da su počeli zaboravljati neka od rano usvojenih pravila, neki psi će na trenutke zaboraviti čak i drage im osobe, učenje nekih novih trikova ili pravila ne dolazi u obzir, jedino mjesto gdje se može dobiti pomoć je veterinar, koji će vašem psu propisati terapiju koja će mu, isto kao i ljudima pomoći da što dulje sačuvaju svoja sjećanja. Ipak ako terapija ne dovede do značajnijeg poboljšanja, budite strpljivi i pomognite svom starom prijatelju kada se zbuni ili izgubi tijek misli ili radnje koju je započeo.

7. Moj čovječe, koža mi je suha, nokti mi pucaju, bole me zubi!

Isto kao i u svim prethodnim slučajevima, starijim psima je potrebna dodatna njega, kako kože, tako noktiju i zubi, stanje kože će se najbolje popraviti s dodacima prehrani koji će utjecati na poboljšanje stanja kože i dlake, to će vam najbolje preporučiti veterinar ili stručna osoba u pet shopu.

Nokti zahtijevaju sličan tretman, znači dodaci prehrani i redovito kraćenje noktiju dovesti će do zdravih noktiju

Posjet veterinaru zbog problema sa zubima je neizbježna, dakle, svaka upala desni ili pokvareni zub koji boli, treba proći stručnu obradu kod veterinara. Preventiva može biti pravilna prehrana, odnosno hrana koja žvakanjem čisti zube i masira desni.

Što još možete učiniti za svog starog psa i on za svog čovjeka?

Ono što je najbitnije u cijelom procesu brige za starog psa je uzajamno razumijevanje i ljubav koju ne smije umanjiti problem zvan starost psa, budite dosljedni prema njemu, neka ljubav bude jednako snažna, pa čak i bolje izražena, kao što je bila u vrijeme mladosti, proživite zajedno još nekoliko godina na malo drugačiji način, ali još uvijek lijep i ugodan, vjerujte, vaš pas će vam vratiti takvu brigu i ljubav, čak i kada ga više ne bude bilo!

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read