Naslovnica Pasmine Pasa Basenji (Ango Angari) Basenji Dog

Basenji (Ango Angari) Basenji Dog

Basenji (Ango Angari) Basenji Dog) – ova pasmina pasa zbog svoje vitkosti, visokih nogu i elastičnog hoda djeluje vrlo elegantno i privlače pozornost.

Glavu imaju podignutu, a oštre uši su usmjerene prema naprijed. Na obrazima imaju sitno urezane bore, oči su postavljene koso. Kratkodlaki su, dlaka im je često crvenkaste boje, ali postoje i crni primjerci.

Noge i kraj repa moraju biti bijeli. Rep nose savijen preko leđa i malo sa strane. Njihova domovina je Kongo gdje ih upotrebljavaju kao goniče u lovu na nisku divljač. Samostalno se ne križaju s drugim pasminama.

Ženke se tjeraju samo jednom na godinu što nam dokazuje da su oni jedna od prvobitnih pasmina. Visina – 40 do 43 cm, težina do 12 kg.

U Europi je basenji rijedak. Standard je priznat tridesetih godina ovog stoljeća u Engleskoj. Basenji pripada prastarim pasminama i možemo ga naći na slikama u pećinama iz kamenog doba i u egipatskom kiparstvu.

Ovi psi ne laju već se oglašavaju s kratkim “vuf”. Njihovo tuljenje nalikuje psećoj varijanti jodlanja.
Pas je idealan za život u stanu jer ima kratku dlaku. Pasmina zahtjeva dosta kretanja, tako da nije za osobe koje ne vole šetati.

Pametan je, brzo shvaća, iako ne posluša uvijek odmah. Veoma je privržen i vesele je naravi. Posebno se dobro osjeća u čoporu s drugim psima svoje pasmine, zadovoljavaju već dva psa.

Brani sebe i članove svog čopora brzim kretnjama te svojim očnjacima u suparnikovoj koži napravi dvije male, ali vrlo bolne rupe.

Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read

Cijepljenje pasa protiv bjesnoće svake dvije ili tri godine!

Nakon što je prije četiri godine pokrenula peticiju da cijepljenje pasa protiv bjesnoće bude obavezno u trajanju određenom uputama proizvođača cjepiva, a ne svakih godinu...

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja

Dragi svi, vjerojatno ste već naišli u medijima na informaciju kako se zabranjuju petarde. Međutim, ta informacija nije točna. Naime, tek je u tijeku javna...

Morski anđeo

Zbog dizanja prosječne temperature za 1 do 2 stupnja Celzijusa u naše Jadransko more počeli su dolaziti stanovnici drugih mora, pa je sada došao...

Prijatelji životinja pozivaju na obilježavanje Međunarodnog dana prava životinja

Poziv na najveći performans za prava životinja u Hrvatskoj, koji će se održati 14. 12. u Zagrebu 10. prosinca već više od 20 godina obilježava...

Petarde su samo i jedino za kukavice

Ovo su oni dani u godini kada se često priča o petardama i njihovoj upotrebi, o bespotrebnoj buci koja samo neosviještenim osobama može priuštiti...