Naslovnica Pasmine Pasa Basenji (Ango Angari) Basenji Dog

Basenji (Ango Angari) Basenji Dog

Basenji (Ango Angari) Basenji Dog) – ova pasmina pasa zbog svoje vitkosti, visokih nogu i elastičnog hoda djeluje vrlo elegantno i privlače pozornost.

Glavu imaju podignutu, a oštre uši su usmjerene prema naprijed. Na obrazima imaju sitno urezane bore, oči su postavljene koso. Kratkodlaki su, dlaka im je često crvenkaste boje, ali postoje i crni primjerci.

Noge i kraj repa moraju biti bijeli. Rep nose savijen preko leđa i malo sa strane. Njihova domovina je Kongo gdje ih upotrebljavaju kao goniče u lovu na nisku divljač. Samostalno se ne križaju s drugim pasminama.

Ženke se tjeraju samo jednom na godinu što nam dokazuje da su oni jedna od prvobitnih pasmina. Visina – 40 do 43 cm, težina do 12 kg.

U Europi je basenji rijedak. Standard je priznat tridesetih godina ovog stoljeća u Engleskoj. Basenji pripada prastarim pasminama i možemo ga naći na slikama u pećinama iz kamenog doba i u egipatskom kiparstvu.

Ovi psi ne laju već se oglašavaju s kratkim “vuf”. Njihovo tuljenje nalikuje psećoj varijanti jodlanja.
Pas je idealan za život u stanu jer ima kratku dlaku. Pasmina zahtjeva dosta kretanja, tako da nije za osobe koje ne vole šetati.

Pametan je, brzo shvaća, iako ne posluša uvijek odmah. Veoma je privržen i vesele je naravi. Posebno se dobro osjeća u čoporu s drugim psima svoje pasmine, zadovoljavaju već dva psa.

Brani sebe i članove svog čopora brzim kretnjama te svojim očnjacima u suparnikovoj koži napravi dvije male, ali vrlo bolne rupe.

Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja

Dragi svi, vjerojatno ste već naišli u medijima na informaciju kako se zabranjuju petarde. Međutim, ta informacija nije točna. Naime, tek je u tijeku javna...

Morski anđeo

Zbog dizanja prosječne temperature za 1 do 2 stupnja Celzijusa u naše Jadransko more počeli su dolaziti stanovnici drugih mora, pa je sada došao...

Prijatelji životinja pozivaju na obilježavanje Međunarodnog dana prava životinja

Poziv na najveći performans za prava životinja u Hrvatskoj, koji će se održati 14. 12. u Zagrebu 10. prosinca već više od 20 godina obilježava...

Petarde su samo i jedino za kukavice

Ovo su oni dani u godini kada se često priča o petardama i njihovoj upotrebi, o bespotrebnoj buci koja samo neosviještenim osobama može priuštiti...

Vodomar, drugim imenom i vodomar ribar

Vodomar, drugim imenom i vodomar ribar (lat. Alcedo atthis), jedina je vrsta iz porodice riječnih vodomara i podreda vodomara koji živi i u Srednjoj...