NaslovnicaMačkePerzijska Mačka (PER) Persian cat

Perzijska Mačka (PER) Persian cat

Perzijska mačka (Persian cat) za mnoge ljubitelje mačaka je najljepša od svih mačaka s rodovnicom. Njena duga i svilenkasta dlaka, velike okrugle oči i masivna struktura tijela daju joj poseban izgled koji se zapaža.
Prva dugodlaka mačka stigla je u Europu s karavanama iz Perzije i Turske krajem XVI st. Tako je Talijan Della Valle (1586-1652 ) prvi opisao angoru i druge mačke koje je vidio u provinciji Khorazan u Perziji. Prema njegovim bilješkama bile su to sive mačke duge, sjajne i svilenkaste dlake.

Angore i perzijske mačke bile su u Engleskoj i Francuskoj međusobno križane, da bi se potom standardizirala pasmina. Prva priznata boja perzijske mačke bila je crna. Budući da je kraljica Viktorija držala dvije plave perzijke, došlo je i do velike popularizacije modrih primjeraka, što je dovelo i do njihova priznavanja boje i uključivanja u standard pasmine.

Tijelo perzijske mačke je mišićavo, zdepasto, na kratkim i jakim nogama. Iako duljina dlake zna ovisiti o boji, idealna je duga, nježna i svilena struktura.
Glava je okrugla s izraženim okruglim čelom i jakom bradom. Nos je kratak, širok, s naglašenim stopom. Male uši smještene su tako da uokviruju idealni pravokutni oblik glave. Oči su velike, okrugle i sjajne i određuju karakterističan izraz lica mačke. Ispravan zagriz i simetričnost svih kostiju glave i tijela, također je propisan.

Odstupanje od idealnog zagriza, svaka asimetričnost ili deformacija kostiju (posebno glave) i repnog dijela kralježnice najčešće su greške koje se javljaju. One povlače za sobom zabranu uzgoja.

Mnoštvo je standardom priznatih varijeteta boja perzijske mačke: jednobojne, prugaste, dimaste itd.

Postoje i dvobojne i trobojne perzijke koje moraju imati narančaste oči. Priznate su nadalje, boje činčile i srebrne, koje su rjeđe od prethodnih. Ove mačke imaju zelene oči, dok colourpointi (himalajci) imaju plave oči.
Standard perzijske mačke nije slučajan niti nov kako to ljudi misle. Njezin osebujan izraz lica (baby face expressionť tj. izraz dječjeg lica), bio je onaj izraz kojem su uzgajivači težili. Rezultat su toga ciljanog uzgoja perzijske mačke koje izgledom (male uši i velike oči) i naravi (mirna i tiha) podsjećaju na dijete.

Perzijska mačka je po temperamentu nešto mirnija od ostalih mačaka, no nije nimalo manje mačka.
Većina svjetskih mačjih udruga dijeli mačke na dugodlake, pri čemu se u dugodlake uz perzijske ubrajaju i neke druge pasmine, koje se po FIFe-i (najvećoj europskoj udruzi) svrstavaju u srednjedugodlake mačke.
Na FIFe-inim se izložbama perzijske mačke ocjenjuju u istoj kategoriji s egzotičnim mačkama.

FIFe STANDARD:

OPĆENITO: veličina srednje velike do velike

GLAVA oblik: okrugla i masivna, dobro proporcionirana, vrlo široke lubanje, čelo zaobljeno, obrazi puni i široki, nos kratak, širok, u cijeloj dužini sa naglašenim “stopom”, ali ne tupi, nosni otvori moraju biti otvoreni da bi mačka lakše disala.
Stop mora biti smješten po sredini između očiju, ne smije biti smješten iznad gornjeg ili donjeg kapka, brada snažna, jaka čeljust široka i snažna, izraz otvoreni.

UŠI: malene, zaobljene na vrhu , po mogućnosti sa čupercima smještene nisko na lubanji i vrlo dobro razmaknute.

OČI: velike, okrugle, otvorene, dobro razmaknute, izražajne i sjajne. Boja mora biti jasna kako je propisana za svaki varietet.

TIJELO: mišićavo, zbito, na niskim snažnim nogama, ramena i leđa masivna, vrat kratak i snažan.

NOGE: kratke, debele i snažne, šape velike i okrugle sa čupercima dlaka između prstiju.

REP EXO: kratak i dobro obrašten, na kraju zaobljen.

PER: kratak i kitnjast u proporciji s tijelom.

KRZNO EXO: kratko, gusto, plišasto i mekano, ne smije biti prilegnuto uz tijelo.

PER: dugo , gusto svileno, dlaka tvori raskošni ovratnik
koji prekriva ramena i prsa.
Priznate boje su : bijela, crna , plava, čokoladna, lila, crvena, krem; kornjačevine; srebrene zlatne; dimaste; sa uzorkom u kombinaciji sa bijelim (van, harlekin, bikolor), s oznakama. Detaljan opis nalazi u EMS kodama.

GREŠKE: malene, slabe, predugo tijelo, predebele, uska prsa, previsoke noge, deformacije prsne kosti, svaka deformacija lubanje, zubala, nekorektan zagriz, premaleni nosni otvori, stalno isplaženi jezik, progenija, svaki oblik očiju koji nije okrugao, suzne oči, prevelike uši, previsoko smještene uši, prekratko krzno kod PER, premalo podkrzna kod EXO/PER, predugi rep, prešiljati vrh repa, lom na repu.

BODOVI:

GLAVA 25
OČI – boja 15
TJELO 25
KRZNO 30
KONDICIJA 5

Izvor uz odobrenje: www.sfdh.hr

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

3 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read