NaslovnicaMačkeNorveška šumska mačka (Norwegian Forest Cat) (NFO) Tiha ljepotica

Norveška šumska mačka (Norwegian Forest Cat) (NFO) Tiha ljepotica

Norveška šumska mačka (Norwegian Forest Cat) je bez sumnje mačka vrlo starog porijekla. U svojoj zemlji poznata je pod nazivom Nors Skoggkatt. Spominje se u mitologiji i o njoj su ispričane basne još u prvoj polovici 18. stoljeća. Prema usmenoj predaji ta je mačka “čarobnica” koja živi u prostranim šumama sjevera, te se na momente pojavljuje i nestaje među drvećem. Rep te mačke je kitnjast i bogato obrašten. Međutim poznato je da porijeklo te mačke treba tražiti u južnoj Rusiji, Turskoj i Iranu. Pretpostavlja se da su je od tamo donijeli vikinški moreplovci još u devetom stoljeću da lovi miševe. Mačka se je izvrsno prilagodila na oštru sjevernu klimu i život u prirodi.

Kao čistokrvna pojavljuje se još 1912 god. Uzgajivači su radili na vrlo opsežnom uzgojnom planu te se službeno pojavljuje na izložbi u Oslu pred II svjetski rat. Sam uzgojni program nije baš tekao prema planu i rasa je priznata tek 1972.god. Od FIF-e je priznata 1977god. Od tada je porastao interes za tu prirodnu i lijepu mačku te ja danas susrećemo na svim izložbama u svijetu.

Ona i danas živi slobodna u prostranim šumama sjevera. Lako se prilagodi i na život u stanu no neobično cijeni slobodu. Po prirodi je vrlo znatiželjna, izvrstan je lovac, zaigrana je i druželjubiva, te vrlo inteligentna. Sa velikom pažnjom proučava svoj teritorij i izvrsno poznaje svoju lovinu i njene navike. Kad nije u lovu uživa u udobnosti kućnog života i društvu čovjeka. Prema vlasniku pokazuje veliku privrženost, voli se maziti i voli da je se hvali. Ima vrlo snažno razvijen osjećaj vlasništva za svoj teritorij, te ga teško s nekim dijeli, pogotovo ako su pitanju dva mužjaka. No ako je prostor dovoljno velik nema nekih većih problema.

FIF-e STANDARD:

Norveška mačka je velika mačka.

GLAVA:

oblik istostranični trokut, dobre visine gledano u profilu, lagano zaobljena čela, dugog ravnog profila, bez pregiba (stopa), brada snažna.

UŠI:

velike široke na osnovi, smještene visoko na glavi , sužavaju se prema vrhu sa čupercima dlake na vrhu i čupercima dlake u unutrašnjosti uha, vanjski rubovi ušiju čine liniju koja se preko obraza spušta na bradu.

OČI:

velike, ovalne otvorene, lagano ukošeno smještene, budna izgleda dozvoljene su sve boje bez obzira na boju dlake.

TIJELO:

dugo, snažno, snažne koštane strukture.

NOGE:

visoke, snažne, stražnje noge nešto više od prednjih. Šape velike, okrugle u srazmjeru sa nogama..

REP:

dugačak i obrašten mora dosezati najmanje do ramena, preporučljivo do vrata.

KRZNO:

poludugo, vunastog podkrzna, prekriveno grubom i sjajnom dlakom otpornom na vodu. .
Gruba dlaka prekriva leđa i slabine. Mačka u punoj kondiciji krzna ima bogati ovratnik , košuljicu i pumperice na stražnjim nogama.

Priznate boje su: bijela, crna, plava, crvena, krem, ambra, svijetla ambra; kornjačevine; srebrena, zlatne; dimaste; sa uzorkom i kombinacije sa bijelim. Nisu priznate; čokoladna, lila, cimet, fawn(boja srne)i s oznakama.

U obzir se uvijek mora uzeti spori razvitak mačke. Mužjaci su veći od ženki. Krzno se boduje prema kvaliteti. Sude se raspoređene po bojama u zadanim grupama.

GREŠKE:

premalene i nježno građene, okrugla ili četvrtasta glava, neravan profil, malene previše razmaknute ili preusko smještene uši, kratke u tanke noge, kratak rep, suho filcasto i presvileno krzno.

BODOVI:

GLAVA 20

UŠI: 10

OČI: 5

TJELO 25

KRZNO 25

KONDICIJA 5

Izvor uz odobrenje: www.sfdh.hr

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read