NaslovnicaKućni LjubimciKorniš rex (CRX) Cornish Rex je veoma dojmljiva mačka

Korniš rex (CRX) Cornish Rex je veoma dojmljiva mačka

Korniš rex (CRX) Cornish Rex je veoma dojmljiva mačka.To su mačke mekanog, kratkog, valovitog krzna koje se gotovo ne linja. Prva takva mačka rođena je u Engleskoj 1951. god. na farmi Ennismore u pokrajini Cornwall .To je bio mužjak Kallibunker nastao spontanom biološkom mutacijom. Začet je kao dijete grijeha između trobojne domaće mačke Serene i njenog crvenog tigrastog brata Gingera. Ostali mačići u leglu imali su ravnu dlaku baš kao i roditelji. Njegovo krzno bilo je valovito, slično krznu rex zečeva u otkrivenih 1919. u Francuskoj.

Vlasnici su se oduševili tim događajem i odlučili pokušati uzgojiti novu pasminu. Osmišljen je uzgojni program kako bi se sačuvala ta recesivna mutacija. Program se bazirao na povratnim parenjima i parenjima s bliskim rođacima,te unakrsnim sa parenjima u kombinaciji sa sijamskim britanskim i burmanskim mačkama. Neki njegovi rođaci preneseni su SAD, pa se je i tamo intenzivno radilo na uzgoju nove pasmine.

Nakon mnogo uložena truda stvorene je nova pasmina koja je dobila ime prema pokrajini u kojoj se je prvi puta pojavila i od kuda je pokrenuta ideja za uzgoj Korniš rex. To je vrlo elegantna maca dugih ravnih i vitkih nogu, klinaste glave nešto duže nego šire. Mace dobivene u SAD nešto se razlikuju u obliku glave koji nešto ovalniji i, te nježnijoj građi tijela. Pasmina je službeno priznata 1967.godine.

Vrlo su druželjubive, privržene, ujednačene naravi. Znatiželjne su, te mogu naučiti svakakve vještine: donositi bačeni papirić, hodati na vodilici itd. Nemaju nikakvih problema sa životom u zatvorenu prostoru. Zbog vrlo kratke, mekane i valovite dlake koja se gotovo i ne linja idealne su za ljubitelje maca koji su skloni alergijama. Dovoljno ih je jednom tjedno počešljati mekanom kefom.

FIF-e STANDARD:

GLAVA:

oblik srednje dugačka, klinasta oblika, dužina glave mora biti za jednu trećinu veća od maksimalne širine; sužuje se prema jakoj bradi.
Profil ravan od sredine čela do vrha nosa, lubanja ravna, nos ravan, brada jaka, brkovi i obrve dobre dužine i kovrčavi.

UŠI:

velike, široke na osnovi sužuju se prema zaobljenom vrhu, prekrivene s nježnim krznom. Smještene su visoko na glavi.

OČI:

srednje velike, bademastog oblika, sjajne, jasne, čiste boje.

TIJELO:

čvrsto snažno i mišićavo, robusno, sa dobro razvijenim prsima. Mužjaci snažniji od ženki.

NOGE:

duge, ravne i vitke, šape malene i ovalne.

REP:

dugačak, tanak sužava se prema vrhu, pokriven sa valovitom dlakom.

KRZNO:

kratko i gusto, blago plišasto, bez grube pokrovne dlake, valovito pogotovo na leđima i repu. Priznate su sve boje i uzorci te kombinacije sa bijelim. Sude se podijeljene u grupe.

GREŠKE:

preširoka i preduga glava, malene uši, zbijeno tijelo; manjak muskulature; prekratak rep, rep bez dlake ili sa čupavom dlakom, grubo krzno, premalo kovrčavo, ogoljela mjesta kod odrasle
mačke.

BODOVI:

GLAVA 25

BRKOVI i OBRVE 5

TIJELO 25

REP 5

KRZNO 35

KONDICIJA 5

Izvor uz odobrenje: sfdh.hr

Izdvojena fotografija: www.rexteam.pl

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read