NaslovnicaKućni LjubimciHrana za pse, ima li vaš pas alergiju na hranu

Hrana za pse, ima li vaš pas alergiju na hranu

Nekada davno ljudi nisu pse doživljavali kao kućne ljubimce, već samo kao životinje od kojih imaju neku korist,  ljudi su imali drugačije brige od toga kakvu hranu na primjer jede pas, da li mu to izaziva nekakvu alergiju u obliku nesnosnog svrbeža ili neku drugu alergiju?

Hrana za pse, ima li vaš pas alergiju na hranu i koju hranu, nije bilo aktualno i bitno pitanje, danas svaki savjestan vlasnik kućnog ljubimca psa skrbi o tome kakvu hranu jede njegov pas, naravno nisu u pitanju samo psi kućni ljubimci, već i psi koji imaju neke druge dužnosti, poput policijskih ili vojnih pasa, da vremena su se promijenila i psi uživaju pogodnosti hranjenja s pravilnom prehranom, odnosno s hranom prilagođenom njihovim potrebama, bila da se radi o hrani za štence, mlade pse, normalno aktivne pse odrasle pse, aktivne pse ili pse koji imaju učestale visoko aktivne “zadatke”, starije pse ili za pse sklone određenoj vrsti alergije na hranu.

Alergija na hranu za pse se javlja kada imunološki sustav psa pogrešno tretira određenu bjelančevinu iz hrane za pse i onda reagira s antitijelima koji u konačnici aktiviraju čitav niz simptoma. Bjelančevine koje mogu izazvati takve probleme se ne nalaze samo u mesu, već i u žitaricama i povrću, tako da bilo koja komercijalna hrana za pse pa čak i super premium hrane za pse koje se rade u suradnji s vrhunskim psećim nutricionistima i veterinarima kao što je Eukanuba, Hills, Royal Canin, Nutra Nuggets i mnoge druge može izazvati alergijsku reakciju kod vašeg psa ali i hrana koju pripremate doma od kupljenih ili uzgojenih namirnica.

Psi isto kao i ljudi, mogu biti alergični na bilo koji sastojak iz hrane, ali ipak postoje namirnice koje nose povišeni rizik izazivanja alergijskih reakcija, kao što su npr. govedina, svinjetina, piletina, janjetina, meso od zeca, jaja, kukuruz, soja, pšenica ili mliječni proizvodi.

Kako se manifestira alergijska reakcija na hranu, simptomi mogu varirati, ali mogu uključivati bilo što od navedenog, kao što je svrbež kože koji izaziva ustrajno češkanje ili grizenje određenih dijelova tijela, najčešće u predjelu ušiju ili krajnjeg dijela leđa u blizini repa, pa i sam rep, daljnji simptomi mogu biti svrbež i suzenje očiju, poteškoće s disanjem, kihanje, povraćanje, proljev, natečene i crvenkaste šape koje pas nervozno gricka, oblizivanje s jezikom koje je postalo učestalije negoli je to uobičajeno.

Svaki put kada pas jede ponuđenu hranu, a ista uzrokuje alergijsku reakciju, prekomjerna reakcija imunološkog sustava se povećava, tako da daljnji nastavak hranjenja psa s hranom koja mu izaziva alergijsku reakciju može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Psi mogu razviti alergiju na hranu u bilo kojem periodu života i sve pasmine pasa su podložne alergijama, naravno, uvijek ima pasmina pasa koje su podložnije alergijama poput npr., setera, terijera, retrivera, buldoga itd.

Što je činiti ako posumnjate na alergijsku reakciju izazvanu hranom, prvo i osnovno je posjetiti stručnu osobu, odnosno veterinara, od njih ćete dobiti adekvatan odgovor, neki će iskustveno već na temelju rutinskog pregleda ustanoviti izvor alergije, a ako ne ide na taj način, onda će to ustanoviti testovima krvi i kože, te će predložiti eliminacijsku prehranu.

Eliminacijska prehrana znači da ćete vašem psu početi davati bjelančevine i ugljikohidrate iz izvora hrane koju vaš pas prije nikada nije jeo, npr. ako se je prehrana vašeg psa bazirala na hrani koja u svom sastavu ima najviše govedine ili piletine, veterinar će vam preporučiti npr. janjetinu kao novi izvor proteina za vašeg psa.

Ako vaš pas ne reagira na nove namirnice u prehrani, probajte opet početi postepeno dodavati  neke od sastojaka kojima ste ga i ranije hranili sve dok ne primijetite što je izazvalo alergijsku reakciju.

Nakon što ste napokon identificirali hranu koja izaziva alergijske reakcije, možete vašem psu kreirati prehranu na bazi bjelančevina i ugljikohidrata koji kod njega ne izazivaju alergijske reakcije.

Do prije deset godina, smatralo se da je hrana temeljena na janjetini i riži, dobra zamjena za hranu koja izaziva alergijske reakcije, ali u međuvremenu mnogi psi su razvili alergiju i na ovaj vid prehrane, tako da je industrija hrane za pse razvila nove izvore proteina, kao što je meso bizona, klokana, fazana i neke vrste riba.

Veoma bitna stavka je ne davati psu nikakve poslastice za vrijeme provođenja eliminacijske dijete, osim ako vaš veterinar ne kaže drugačije.

Ako ništa od ovoga ne pomogne u rješavanju simptoma alergije, znači da je vaš pas alergičan na nešto u okruženju, a to se može spriječiti jedino otkrivanjem uzroka, vaš veterinar će znati kako dalje postupiti i koje pretrage provesti da bi našli rješenje problema zvanog alergija.

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read