NaslovnicaDivlje ŽivotinjeKako sove okreću glavu za 270 stupnjeva?

Kako sove okreću glavu za 270 stupnjeva?

Kako sove okreću glavu za 270 stupnjeva? Poznato je da sove ne trebaju oči na stražnjem dijelu glave, jer one svoju glavu mogu okretati u oba smjera i to za 270°.

Kako im to uspjeva, probali su mnogi dokučiti jer većina živih bića bi pri takvom okretanju glave jednostavno prekinula dovod krvi u mozak i u najboljem slučaju palo u nesvjest, a u težim slučajevima bi došlo do moždanog udara ili lomljenja vratne kralješnice koja bi uzrokovala smrt.

Doktor i predavač na Sveučilištu Johns Hopkins University School of Medicine odlučio je doznati kako to sove čine bez ikakvih posljedica po vlastito zdravlje.

Da bi dobio uvid u krvožilni sustav kod sova ubrizgali su pigment u krvne žile dvanaest mrtvih sova i koristeći CT mogli su vidjeti kako se pigmentna tekućina širi kroz ptičje arterije i nesmetano se njima kreće bez obzira što su glave sova bile okrenute za 270°.

Uzrok tomu je činjenica da sove imaju kralješke koji su više odvojeni jedni od drugih negoli je to slučaj kod drugih ptica ili sisavaca uključujući i čovjeka. Kod ljudi taj razmak je iste veličine kao i arterije, dok je kod sova u prosjeku do 10 puta veći.

Ti prostori između kralješaka kod sova služe kao prirodni zračni jastuci koji amortiziraju pritisak arterija o kralješke, te zahvaljujući tome sove mogu okrenutu svoju glavu velikom brzinom i to za fantastičnih 270°.

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read