NaslovnicaIzdvojenoNovi Zakon o zaštiti životinja

Novi Zakon o zaštiti životinja

04.10. je Međunarodni dan zaštite životinja. Danas je Sabor izglasao novi Zakon o zaštiti životinja koji bude li se primjenjivao može značiti bolji i humaniji život za mnoge kućne ljubimce.
Uz mnoge pozitivne promjene veliko postignuće ovog Zakona je zabrana ubijanja životinja u skloništima. Do danas su od svih skloništa u Hrvatskoj samo šest bila NO KILL, u njima se napušteni psi nisu ubijali nakon 60 dana boravka. Sva ostala su na žalost ubijala naše najvjernije prijatelje. Od danas je takva užasna praksa zabranjena.

Neke od pozitivnih novosti u novom Zakonu su:
– zabrana trajnog vezanja pasa
– zabrana držanja u zatočeništvu dupina i medvjeda
– zabrana bacanje petardi na životinje
– zabrana spolnog odnosa čovjeka i životinje
– zabrana prodaje pitomih vretica ( tvorova) u trgovinama za kućne ljubimce
– zabrana izlaganja pasa s kupiranim ušima i repovima osim lovačkih pasa
– zabrana trčanja životinja privezanih uz motorno prijevozno sredstvo koje je u pokretu
– zabrana zlostavljanja životinja pucanjem u životinju ili izlaganjem životinja vatri, vrućim predmetima, nagrizajućim ili otrovnim tvarima i sl.

Osim navedenog izuzetno bitne stavke su i :
– obavezna gradnja skloništa u svim županijama
– svatko tko ima jednu ili više ženki za uzgoj i prodaju kućnih ljubimaca mora se registirati
– propisan je rok za kontrolu mikročipiranja pasa
– pri oglašavanju pasa u svrhu prodaje i promjene vlasništva mora se objaviti broj mikročipa psa i broj mikročipa majke psa
– nakon korištenja u pokusima životinje se prije usmrćivanja moraju ponuditi na udomljavanje
– trajnu sterilizaciju mogu propisati ministar i jedinice lokalne samouprave u područjima sa velikim problemom napuštenih životinja a veterinarski inspektor pojedincima koji ne zbrinjavaju mladunčad svojih kućnih ljubimaca

Ne manje bitno:
– ukoliko nađete ozlijeđenu životinju po novom Zakonu jedinica lokalne samouprave mora financirati pružanje pomoći ozlijeđenoj životinji ako se ne zna tko ju je ozlijedio
-definiraju se ovlasti komunalnog redara ( može provjeriti uvjete držanja kućnih ljubimaca, očitati čip, podnijeti kaznenu prijavu ili optužni prijedlog, obavijestiti veterinarskog inspektora)
Novčana kazna koju naplati komunalni redar prihod je jedinica lokalne samouprave i koristi se za potrebe zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih životinja.
Dakle, Zakon je izglasan ali tu nije kraj.

Svi mi moramo se aktivno uključiti i potruditi da on i profunkcionira. Novi Zakon je sjajno uporište za sprječavanje uzgoja pasa na crno, takozvano štancanje, za nemilosrdno iskorištavanje spolno nezrelih ženki. Redovnom kontrolom mikročipa može se stati na kraj napuštanju i odbacivanju kućnih ljubimaca, nekontroliranom razmnožavanju vlasničkih pasa te odbacivanju štenaca i mačića jer ne bude li se to sankcioniralo skloništa će se napuniti brzinom svjetlosti.

Puno je dobrih stvari utkano u novi Zakon o zaštiti životinja, na nama je da reagiramo kad primjetimo da se krši. Svi ljubitelji životinja odvojite malo vremena, pročitajte ga i proučite jer upravo vi ste ti koji će našim prijateljima pomoći kad se njihova prava krše. Mi smo njihov glas <3

dr.vet.med. Svjetlana Prodanović
dr.vet.med. Svjetlana Prodanović
Da me pitate bez čega ne bih mogla zamisliti život rekla bih bez životinja. Mnogi ljudi traže sreću a ja ju osjećam svakog dana, sjaji u očima pasa.
Prethodni članak
Sljedeći članak

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read