NaslovnicaDivlje ŽivotinjeGlavata želva i ribarska koća

Glavata želva i ribarska koća

Malo je poznato da je upravo Jadran jedno od najznačajnija područja ishrane i zimovališta glavate želve u Sredozemlju. Kako dolazi zima i s padom temperature mora, morske kornjače smanjuju svoje aktivnosti i povlače se na morsko dno gdje odlaze spavati zimski san ukopane u pijesak i mulj. Tužna činjenica je kako u stanju hibernacije glavata želva često završava u ribarskim koćama, a zbog nenadanog buđenja i niskih temperatura mora padaju u stanje šoka.

Ribari u pravilu takve glavate želve vraćaju u more, no neke od njih ne uspiju zaroniti natrag na dno i nastaviti sa zimskim snom, već dezorijentirano plutaju po površini mora nošene vjetrom i morskim strujama.

Kako su morske kornjače hladnokrvni organizmi čiji je cijeli život ovisan o temperaturi okoliša, takve će životinje zbog niskih temperatura uginuti. Za sada se još ne zna koliki je obim ovog problema, no poznato je da u koćama u Jadranu svake godine završi oko šest tisuća želvi, od čega samo u hrvatskim vodama oko dvije i pol tisuće, što zasigurno ima velik negativan utjecaj na opstanak ovih ugroženih organizama.

Glavate želve u prosjeku žive između 47 i 67 godina, na kopno izlaze samo ženke kada nedaleko od mora polažu jaja koja zatrpavaju u pješčanim rupama koje su prethodno iskopale, mužjaci cijeli svoj život provedu u moru. Glavata želva je mesojed, a hrani se raznim vrstama morskih životinja, spužvama, meduzama, ježincima, mekušcima, školjkašima, rakovima i ribama. Ima izuzetno jake čeljusti kojima lomi tvrde oklope svoga plijena. Glavni prirodni neprijatelji su im morski psi i naravno čovjek.

Glavata želva je već odavno na svjetskoj listi ugroženih životinja. Jedini grabežljivci odraslih glavatih želvi su morski psi (ponekad i kit ubojica) i čovjek. Najveća prepreka opstanku morskih kornjača danas je čovjek. Pretjerano sakupljanje jaja iz gnijezda, gubitka gnjezdišta zbog obalnog razvoja, masovni turizam, hvatanje za hranu ili prodaja oklopa kao suvenira jednako ugrožava ove životinje. Kada se uz to pribroji zagađivanje i nerazumno iskorištavanje mora, ove divne morske kornjače dovedene su na rub opstanka.

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read