Morski anđeo

Zbog dizanja prosječne temperature za 1 do 2 stupnja Celzijusa u naše Jadransko more počeli su dolaziti stanovnici drugih mora, pa je sada došao red i na ovog divnog plutajućeg puža imenom morski anđeo, a koji je od velik svega par milimetara pa sve do cca 5 cm.

Morski Anđeo (lat. Pneumodermopsis paucidens) mekušac iz porodice Pneumodermatidae, dio natporodice Clionoidea. Vrsta je plivajućeg morskog puža iz Atlantika i Mediterana. Prvi puta otkriven je u Jadranu u 10. mjesecu 2019. godine kod otoka Čiovo.

Morski anđeli nemaju sluzavo stopalo, nego su razvili su plašt pomoću kojeg plivaju. Hermafroditi su koji mogu narasti do 5 centimetara, a hrane se drugom vrstom plivajućih puževa, Creseis acicula (sin. Creseis clava), koji su se također pojavili u Jadranu.

Morski anđeli su hermafroditi, razmnožavaju se tako da ispuštaju na milijune jajašaca koja plutaju morem dok se iz njih ne izlegu mladunci.

 

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read