NaslovnicaKućni LjubimciBelgijski ovčar Groenendael, ljepotan među ovčarskim psima

Belgijski ovčar Groenendael, ljepotan među ovčarskim psima

Belgijski ovčar Groenendael, ljepotan među ovčarskim psima, da, činjenica je da je ova pasmina pasa iznimna u svojoj ljepoti i atraktivnosti, belgijski ovčar Groenendael izgledom je jak pas iako to djelomično skriva prekrasna duga crna dlaka, Groenendael je rustikalan i uravnotežen u izgledu, veoma skladne građe, izgleda veoma prirodno, ne nalikuje na pse koji su upravo uređeni za izložbu, dlaka mu treba biti obilna, ali ne smije ostavljati dojam kao da sprječava psa u njegovim radnim sposobnostima, boja dlake je uvijek crna.

Belgijski ovčar Groenendael je srednje velik pas rođen za trčanje, glavu drži uspravno i na taj način ostavlja dojam veoma ponosnog psa, arhaičan izgled pridonosi tomu. Čeona i nosna linija su usporedne, pogled mu je veoma živahan, očne vjeđe su crne pigmentacije. Dlaka je kod Groenedaela duga i glatka sa “zastavicama” na nogama i “hlačama” na bedrima. Dozvoljena je samo crna boja.

Belgijski ovčar Groenendael mužjak je u grebenu visok od 60 do 66 centimetara, a ženke su visine od 56 do 62 centimetara, težina za mužjake je od 25 do 30 kilograma, a ženke teže od 20 do 25 kilograma.

belgijski ovčar i štenad

Povijest nastanka pasmine kaže da je u mjestu Groenendael kod Brisela osamdesetih godina 19 stoljeća  gostioničar Rose svoju dugodlaku ovčarku pario sa psom imenom Picard, nije poznato da li je to psu bilo ime ili je došao iz Picardije u Francuskoj gdje uzgajaju pastirske pse, kako god, s tim križanjem su bili postavljeni temelji novoj pasmini pasa.

Belgijski ovčar Groenendael Jules je između 1908. i 1912. godine položio sve ispite za službene pse i ispit za policijskog psa. Uskoro je počelo rasti zanimanje za pasminu i izvan Belgije. Razlozi zbog kojih je ta pasmina postala zanimljiva su mnogobrojni, neke od njih su svakako izgled i vrhunska radna inteligencija odanost i zaštitnički odnos prema svojim članovima obitelji, veoma su temperamentni i prije svega se preporučuju ljudima koji su i sami aktivni, pasmina je veoma privržena svojoj obitelji, ugodni su i dobri s djecom, koju jako vole.

Bitno je napomenuti da je belgijski ovčar Groenendael pas koji nije za držanje u boksu ili dvorištu, pasmina voli puno kretanja i što je jako bitno istaknuti najprimjerenije je da živi zajedno sa svojim ljudskim čoporom.

Belgijski ovčar Groenendael je poznat kao veoma inteligentan pas, koristi se kao što sam kazao i kao službeni pas, ogromne rezultate je također pokazao kao vrhunski agility pas i prije svega kao izniman kućni ljubimac.

Ispričat ću vam kratku priču o mom prvom susretu s belgijskim ovčarom Groenendael, bilo je to prije 15-ak godina, naime moji prijatelji su po prvi put poveli svoje pse na put u Pulu, jedan od njih je bio Groenendael, dogovorili smo se naći kod pulske Arene, preko same ceste koja dijeli Arenu od nekada autobusnog parkirališta Karolina, nalazi se zidić visok cca jedan metar, takav sličan zidić postoji i u Zagrebu, a iza njega je park u kojemu je belgijska ovčarka Afra redovito trčala i družila se s drugim psima, da, ta njena asocijacija se je skoro pokazala kobna u usporedbi sa zidićem u Puli, jer iza ovog zidića u Puli je visina od cca 8 metara, naravno Afra je izmaknula našoj kontroli i zaletila se u punom trku i skočila preko zidića, pomislili smo da je gotova, ali kada smo svi mi u panici dotrčali do zidića i pogledali dolje, vidjeli smo psa koji trči i traži izlaz s parkirališta, fascinantno, Afra nije bila niti najmanje ozljeđena, sam doskok nitko nije vidio, ali se da zaključiti da je veoma spretno reagirala na opasnu situaciju i sigurno se prizemljila.

Takvi su belgijski ovčari Groenendael, zaigrani, hitri, odani, agilni i dakako psi koji će vam pružiti najveću odanost i prijateljstvo!

Izdvojena fotografija: “Belgian Shepherd Groenendael puppy 4months” by Beth Ashton, Kill Devil Hills, NC – Own work.

Dean Mladenović
Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read