Naslovnica Divlje Životinje Kuna zlatica vrijednija od svakog novca

Kuna zlatica vrijednija od svakog novca

Kuna zlatica latinskog naziva Martes martes, lijepa i hitra zvijer, čije je tijelo dugačko otprilike 55 centimetara, a rep oko 30 centimetara. Krzno joj je odozgo tamnosmeđe boje, njuška je tamnije boje, dok je sama glava na čelu i obrazima svijetlosmeđe boje, na prsima i na trbuhu krzno je žućkasto, vrat je lijepe žute boje poput žumanjka, što je ujedno i najpoznatija značajka kune zlatice. Gusto, mekano i sjajno krzno sastoji se iz dugačkog osja i mekih, vunastih malja. Zimi je općenito tamnije boje nego ljeti.

Domovina kune zlatice su sva šumovita područja sjeverne zemljine polukugle Europa i Azija. U tom širokom krugu rasprostranjenosti kuna zlatica ne mijenja bitno boju svoga krzna.

Kuna zlatica živi u bjelogoričnim i crnogoričnim šumama, a naročito voli osamljene, guste i mračne šumske predjele. Pravi je stanovnik drveća, pa se znade tako majstorski penjati da je u tome ne može nadmašiti ni jedan drugi grabežljivi sisa­vac. Za nastambe najčešće odabire šuplje duplje drveća, napuštena gnijezda divljih golubova, ptica grabljivica i vjeverica,  rjeđe se nastanjuje u pukotinama špilja ili u podzemnim rupama.. Dan provodi odmarajući ali čim počne padati noć, veoma često već i prije zalaska sunca, kreće u lov i traži svaki plijen koji može svladati.

Počevši od raznih glodavaca, ptica pa sve do zeca, pa čak i laneta, pred njom nije sigurno niti jedno biće koje pripada njenoj lovini. Vješto se prišulja svom plijenu, pa ga iznena­da napada. Osobe koje imaju češći kontakt sa životom u prirodi svjedoče da se kuna zlatica usuđuje napasti mlade srne, pa čak i odrasle jedinke koje su oslabile tijekom zime.

Najomiljenija divljač koju kuna lovi, ipak su sisavci, koji žive na drveću, naročito vjeverice i puhovi. Kuna pljačka gnijezda svih ptica. Ako ne uspije uloviti plijen u šumi, kuna se ne ustručava doći do seoskih imanja, a to se događa u periodima manjka hrane, pa zato kreće u napad na kokoške, golubove i kuniće.

Kunu zlaticu ljudi progone od pamtivijeka, ali ne iz razloga da bi spriječili njezin lov po seoskim imanjima, već više da se domognu njezina vrlo vrijednog krzna. To se krzno cijeni ne samo zbog svoje ljepote nego i stoga što je neobično laga­no, a kao što znamo  u prošlosti je robnonovčana trampa u nekim krajevima na Balkanu vršena upravo plaćanjem s krznom kune zlatice, pa je stoga i valuta Republike Hrvatske nazvana Kuna.

Zabilježeno je da su mnoge kune zlatice igrom nesretnih okolnosti u prirodi, bilo da su ozljeđene, bilo da su ostale bez roditelja u periodima dok su se kune zlatice nesmiljeno ubijale zbog krzna, našle pod skrbi čovjeka, pa su samim time postale kućni ljubimci i po svjedočenju vlasnika bile su umiljate poput mačaka i uvijek spremne na igru.

Naravno u današnja vremena kuna zlatica je zakonom zaštićena životinja, što i priliči ovoj divnoj životinji, koja plijeni kako svojom ljepotom, tako i svjedočanstvom da još uvijek živimo u relativno zdravom okolišu, jer dokle god se može vidjeti kunu zlaticu, znači da je situacija u prirodi još stabilna i zbog tog razloga je kuna zlatica vrijednija od svakog novca!

Izdvojena fotografija: Dani Kropivnik

Dean Mladenović
Dean je izvršni urednik blog magazina Pet Point na kojemu se predstavljaju kućni ljubimci i ostale životinjske vrste koje nastanjuju naš zajednički planet Zemlju, s nakanom što boljeg upoznavanja i informiranja šire javnosti o kućnim ljubimcima i ostalim životinjama.

1 KOMENTAR

  1. Kuna zlatica se pojavila prije nekoliko godina u naseljenom mjestu i od tada pa nadalje svake večeri doslovno skače i trči po imanjima, krovovima kuća, kako istu deložirati u šumu?

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Must Read

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja

Dragi svi, vjerojatno ste već naišli u medijima na informaciju kako se zabranjuju petarde. Međutim, ta informacija nije točna. Naime, tek je u tijeku javna...

Morski anđeo

Zbog dizanja prosječne temperature za 1 do 2 stupnja Celzijusa u naše Jadransko more počeli su dolaziti stanovnici drugih mora, pa je sada došao...

Prijatelji životinja pozivaju na obilježavanje Međunarodnog dana prava životinja

Poziv na najveći performans za prava životinja u Hrvatskoj, koji će se održati 14. 12. u Zagrebu 10. prosinca već više od 20 godina obilježava...

Petarde su samo i jedino za kukavice

Ovo su oni dani u godini kada se često priča o petardama i njihovoj upotrebi, o bespotrebnoj buci koja samo neosviještenim osobama može priuštiti...

Vodomar, drugim imenom i vodomar ribar

Vodomar, drugim imenom i vodomar ribar (lat. Alcedo atthis), jedina je vrsta iz porodice riječnih vodomara i podreda vodomara koji živi i u Srednjoj...