Jelen obični (crveni jelen, lat. Cervus elaphus)

Jelen obični (crveni jelen, lat. Cervus elaphus) je divlja šumska životinja, rasprostranjena je diljem Europe i to pretežito u područjima koje su bogate šumama i vodenim tokovima.

Jelen ima vitko i elegantno tijelo u grebenu su viši nego u križima s vrlo snažnim vratom, glava se prema vrhu njuške jako sužuje. Noge su im visoke, snažne i fino građene, predviđene za dugotrajno trčanje, papci su uski i šiljasti. Jelenski rogovi su poznati po svojoj veličini koja im daje moćnu figuru ali i ukazuje na činjenicu da ne obitavaju u prjedelima s jako gustom vegetacijom koja im ograničava nesmetano kretanje.

Kod jelena starog između 6 i 8 mjeseci počinju se pojavljivati izbojci, a kasnije se sve više granaju tako da iz glavnog debla rastu parošci kojih na svakom deblu može biti i do 12. Jelenji rogovi su ustvari koštani razgranati nastavci čeonih kostiju, koje jelen svake godine odbacuje i koji im kasnije opet narastu.

Jeleni su velike životinje tako da im dužina tijela u prosjeku iznosi između dva i tri metra, a visina u grebenu je između 120 i 150 cm. Težina odraslog mužjaka varira između 120 pa sve do 300 kilograma, a ženke košute teže između 65 pa do 140 kilograma. Rep je dugačak oko 20-tak centimetara.

Jeleni su poznati po svojoj brzini, kao obranu od predatora evolucijski su razvili vrlo snažne mišiće i tetive koje im omogućavaju skokove preko 10 metara u duljinu i čak do 4 metra u visinu.

Jeleni su preživači, što znači da im se prehrana sastoji od bilja, ukupno imaju 34 zuba izvrsno prilagođenih za preživanje, od trave pa sve do kore drveća.

Kod mužjaka je također karakteristična griva na vratu koju ženke nemaju, te je njegov izgled u konačnici stvarno fascinantan u odnosu na nježni košutin izgled.

Jelen je životinja koja se pretežito hrani u zoru i sumrak, ali naravno da i godišnja doba mijenjaju tu činjenicu tako da u kratkim zimskim danima jeleni bivaju aktivni i za vrijeme dana.

Parenje kod jelena započinje koncem ljeta i početkom jeseni, tek tada se mužjaci približavaju ženkama te dolaze na tzv. rikališta na kojima se odvijaju borbe za pravo na parenje, naravno kao i u cijeloj prirodi najjači pobjeđuju i kao nagradu dobivaju pravo na parenje s većinom ženki i prenošenje svog genetskog materijala na što veći broj potomaka.
Kako je period parenja veoma stresan i fizički naporan za jelene pokazuju činjenice da jeleni mogu u veoma kratkom roku izgubiti i do 30 kilograma tjelesne mase, a borbe koje vode s drugim mužjacima znaju završiti i smrću.

Košutina trudnoća u pravilu traje oko 33 tjedna što znači da mladunčad svijetlo dana ugledaju krajem proljeća. Pred sam porod košuta se izdvaja i na osami teli obično jedno, puno rjeđe dva mladunca. Tek rođeno tele teži između 6 i 13 kilograma, tele jako brzo staje na noge i nakon što malo ojača košuta se s njim vraća u krdo.

Tele jelena postaje samostalno za život u prosjeku oko 10 mjeseca života, a spolna zrelost nastupa kada je jelen star oko godinu i pol.

Prirodni neprijatelji jelena su vukovi i medvjedi, manje primjerke može ugroziti i ris, a glavni neprijatelj im je i dalje čovjek.
Jeleni u prirodi dožive između 15 i 25 godina.

Kao zemlja u kojoj obitavaju ove prekrasne životinje moramo biti ponosni što su odlučili ostati s nama i na sve načine se potruditi da im olakšamo život, kao što bi neki rekli, bilo bi idealno da ih pustimo na miru, oni će se sami za sebe najbolje pobrinuti!

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.