Australski svilenkasti terijer – Australian Silky Terrier

Australski svilenkasti terijer – Australian Silky Terrier masivan je i nizak pas sa srednje dugim nogama, a istodobno čvrstim tijelom koje je prekriveno svilenom dlakom. Laici ga zamjenjuju s premalo odlakanim jorkšir terijerom.

Dovoljno duga glava prekrivena je svileno – srebrnom, čupavom dlakom koja ne smije prelaziti preko očiju. Oči su male, okrugle i tamne. Uši su uspravne, šiljaste, prekrivene kratkom dlakom. Leđa su ravna i duga.

Dlaka je tanka, sjajna i svilena bez poddlake. Po tijelu je plava ili plavo siva dok je na repu tamnija. Glava i udovi su crvenkaste ili zlatno crvene boje, čuperak na glavi je srebrnkast. Visina – 23 cm, tjelesna težina – 3,5 do 4,5 kg. Dočeka 10 do 12 godina starosti.
U prvo vrijeme nazivali su ga Sydneyski svilenkasti terijer. Pas­mina koja je službeno priznata 1962. godine je plod uspjelog križanja australskog i jorkšir teri­jera. Ime je dobila po svilenoj dlaki (silk = svila). Kada je yorkširski terijer bio u modi, broj nešto većih silkija se stalno smanjivao.

Izvan Australije su rijetki. Silky je živahan i veseo pas, odgovara mu izgled drznika. lako ga ubrajaju među obiteljske pse to nije pas koji bi dugo izdržao u na­ručju.

Živahan je i jako se voli igrati, pa i s djecom. Silky terijeri su privr­ženi psi, svoju naklonjenost jed­nakomjerno razdijele na cijelu obitelj. Imaju oštar sluh i osjećaj­ni su i zato treba cviljenje ograni­čiti već kod uzgoja. U stanu ne puštaju dlake i nemaju neprijatan miris. U vrtu love miševe i puni volje trče amo-tamo. Vole duge šetnje i neumorni su. Svaki dan ih moramo češljati i četkati.

1 Komentar na ovom članku

  1. Hi, this is a comment.
    To delete a comment, just log in and view the post's comments. There you will have the option to edit or delete them.

    Odgovori

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.