Patka mandarinka (Aix galericulata) Mandarin duck

Patka mandarinka (Aix galericulata) Mandarin duck, patka je srednje veličine iz roda Aix.
Patka mandarinka je porijeklom iz Kine, a u Europu je dovedena u 18. stoljeću.

Ono što izdvaja ovu patku od drugih pataka su njene prekrasno usklađene boje, a znaju varirati od bijele, žute i crne, a posebnost ovoj vrsti pataka daju boje koje krase mužjaka mandarinske patke, za njega kažu da je patka najljepšeg perja, a zasigurno nema osobe koja to može opovrgnuti.

Boje i izgled su toliko fascinantni da ćemo ih pokušati opisati,kruna s vrha glave spušta se prema dugoj perjanici i obrazima boje kestena. Prsa su mu također boje kestena s okomitim crno – bijelim prugama, trbuh i cijeli donji dio tijela su bijele boje s crnim i zlatnim prugama.

Leđa i dio repa mandarinske patke su smećkaste boje, a ostatak gornjeg dijela repa je plavo – zelenkaste boje, a preko lopatica se prelijeva sjajna tamno – plava boja. Gornji dio krila je zelenkastosmeđe boje, a kljun crvene. Najmanje egzotična boja je na njegovim nogama, bjelkasto- siva sa žutim stopalima.

Ženka je kao i većina ptica manje ugledna od mužjaka, boje koje kod nje prevladavaju variraju od bijele, sive pa do smeđe i zelenkastosmeđe. Njena kruna i stranice glave su sive boje s bijelim krugom oko očiju. Prednja strana vrata je bijele boje. Leđa su sivosmeđa i imaju niz bijelih mrljica u donjemu dijelu. Krila su slična boji mužjakovih, a kljun je tamnosiv i crn, noge i stopala su crvenkastožute.

mandarinka, mužjak i ženka

Ženke nemaju perjanicu na glavi, a mlade ptice bilo mužjaci ili ženke u gotovo svim bojama nalikuju ženkama, osim što mužjaci već tada imaju kljun koji naginje blago crvenkastoj boji.
Patka mandarinka se hrani sezonskom hranom, tako da u ljetnim mjesecima jede skakavce, manje ribe, crve, žabe, manje zmije i razne mekušce.

U jesenjem i zimskom periodu hrana se pretežito sastoji od žitarica, žireva i vodenih biljaka, a početkom proljeća glavna prehrana se sastoji od puževa, raznih kukaca, riba i biljnog raslinja.
Patka mandarinka se hrani tako što uranja glavu pod vodu i tako hvata male životinjice ili bilje koje koristi u prehrani, naravno dobar dio hrane nalazi se iznad vode tako da u tom slučaju nije potrebna prethodna tehnika hranjenja.

Gnijezda grade iznad vode u raznim dupljama drveća, a ženka nese u prosjeku oko 8 pa do 10 jaja. Nakon mjesec dana izlegnu se mali pačići, majka mandarinka je veoma hrabra i zaštitnički nastrojena prema svojim pačićima. U periodu između 7 i 9 tjedna starosti mladi budu potpuno prekriveni perjem i naravno nauče letjeti i hraniti se uz majku.
Mandarinke se najviše drže kao ukrasne ptice.

Komentirajte